Maak communicatie een integraal onderdeel van het pensioen en het overgangsproces

De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. Bedrijven die verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds hebben het relatief makkelijk. Ze kunnen zich voornamelijk richten op de communicatie. Voor alle andere bedrijven is er werk aan de winkel.

Veel werkgevers zien op tegen dit proces. Ze stellen het daarom uit. Maar uitstel is niet verstandig. Gelukkig verloopt de omzetting snel en probleemloos als je de tips uit onze praktijk toepast. Deze tips zijn ook nuttig als je al begonnen bent met de overgang. In dit artikel de vierde Krachtige tip van vijf: Maak communicatie een integraal onderdeel van het pensioen en het overgangsproces.

Waarom verdiepen mensen zich niet in hun pensioen?

De overheid, pensioenuitvoerders en adviseurs informeren al jaren mensen over hun pensioen.

En wat gebeurt er? We haken af omdat we het als te moeilijk ervaren. Beloven dat het eigenlijk simpel is wordt niet geloofd. Het sluit niet aan bij de al opgedane ervaring met pensioen. Het lijkt een betonnen muur waar je niet doorheen kunt komen. Toch is het mogelijk om mensen te activeren en zich in hun pensioen te laten verdiepen.

Keuzebegeleiding bij pensioen

Veel werkgevers zien geen rol voor zichzelf bij het onderwerp “keuzebegeleiding bij pensioen” en laten daar rendement liggen.

De nieuwe pensioenwet brengt voor pensioenuitvoerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars de verplichting tot keuzebegeleiding mee. Nou kun je tot de conclusie komen dat je je daar als werkgever dus niet mee hoeft te bemoeien. Maar het is verstandig om dat wél te doen. Want zo kun je  tegelijkertijd een risico voorkomen en waarde creëren.

Het nieuwe pensioen en hoe pensioencommunicatie waarde creeert

Filmpje in de reeks over het nieuwe pensioen. Dit filmpje: Hoe pensioencommunicatie waarde creëert of juist vernietigt.

Pensioen heeft vaak weinig waarde voor het bedrijf

Werkgevers betalen vaak veel geld voor het pensioen van hun medewerkers. Helaas halen ze daar meestal weinig waarde uit. Medewerkers waarderen pensioen niet en pensioen draagt niet bij aan bedrijfsdoelen. In dit filmpje leggen Alieke en Mark uit hoe dat komt en hoe het anders kan.

De 7 prioriteiten voor de ondernemingsraad bij de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Pensioen is één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarde wordt nu volledig herzien. Dit heeft impact op veel stakeholders en de belangen zijn groot. Elke ondernemingsraad krijgt hier mee te maken.

Als ondernemingsraad ben je een behartiger van die belangen. Door je instemminsrechten bij een wijziging van de pensioenregeling heb je grote invloed en speel je een belangrijke rol.

Om je te helpen die rol goed te vervullen beschrijven we hier de zeven prioriteiten die je als ondernemingsraad volgens ons zou moeten stellen. Ze komen rechtsreeks uit onze ervaring met het begeleiden van ondernemingsraden in pensioenzaken. En prioriteit drie is wat ons betreft de allerbelangrijkste. De andere komen daar uit voort.

Ouderenbeleid steeds belangrijker maar waar begin je?

De laatste 10 jaar steeg de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan met 3 jaar. Het ligt nu op 65,6 jaar. Maar met de stijging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 7 maanden in 2022 lijkt de rek er bij veel werknemers wel uit te zijn. Al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen.

Werkgevers willen medewerkers vaak best helpen om eerder te stoppen. Maar ze weten niet goed hoe. Toch zijn er verschillende mogelijkheden. Die verdelen we in drie categorieën.

Wat is het voordeel van een variabel pensioen?

De Wet Verbeterde Premieregeling biedt mensen de optie om te kiezen tussen een vast of variabel pensioen.  Het doel van de wet is om mensen een hoger pensioen te kunnen bieden zonder dat het geld extra kost. Dat lijkt te mooi om waar te zijn, dus hoe zit dat dan precies?

Lees hier meer over hoe dat kan en wat de kansen en risico’s zijn.

Hoe zit het met het partnerpensioen in het nieuwe pensioenstelsel

De Wet Toekomst Pensioenen (pensioenakkoord) verandert ons pensioensysteem drastisch. Er wordt in allerlei blogs, artikelen, whitepapers en adviezen veel aandacht gegeven aan de gevolgen voor het ouderdomspensioen. Maar ook de regels voor het partnerpensioen gaan sterk veranderen. Daar is veel minder over te horen. Misschien omdat het zo veel simpeler wordt. Maar als je niet oppast ben je als werkgever per ongeluk heel duur uit met een dan wel lekker simpel partnerpensioen.

Niet dat er nu sprake is van “groot alarm”, de hoge kosten zijn makkelijk te voorkomen. Maar je moet je niet laten verrassen.

Waarom gaat pensioen voor later ook over nu?

Bij veel medewerkers leeft het misverstand dat pensioen iets voor ver weg en later is. Vast wel belangrijk maar zeker niet urgent. Vaak heeft pensioen geen enkele betekenis in de beleving van je medewerkers. In het wat slechtere geval vinden ze het vooral “administratief gedoe”. In het slechtste maar vaak voorkomende geval maken ze er zich zorgen over en proberen er dan maar niet te veel aan te denken. Veel werkgevers zitten er ongeveer net zo in. Daarom laten ze het maar zo. Dat kan hun medewerkers heel wat kosten. De werkgever ook trouwens.

Werkgevers beginnen te ontdekken dat het ook anders kan. Dat pensioen ook betekenis en waarde heeft voor nu en daarom nu al aandacht verdient. Lees hier wat de oorzaken en nadelige gevolgen zijn van desinteresse in pensioen en wat een effectieve oplossing is.