Bel: 030 - 251 9881
Edmond Halley
  • Home
  • Onze diensten
    • Pensioen- en actuarieel advies
      • Pensioenadvies werkgever
      • Pensioenadvies ondernemingsraad
      • Pensioenadvies pensioenfondsen
    • PensioenCommunicatie
    • PensioenSupport
  • Klantcases
  • Onze visie/missie
  • Ontmoet het team
  • Artikelen/blogs
    • Ontvang updates over artikelen/blogs
    • Wet toekomst pensioenen updates
    • Download boekje: Het nieuwe pensioen
    • Al onze artikelen
    • Pensioen en onderhoud pensioenadministratie
    • Pensioen kerncijfers 2023
    • Thema: Pensioencommunicatie
  • Vacatures
  • Contact
  • Menu Menu
  • Advies pensioen

PensioenSupport

Simpel, efficiënt, probleemloos beheer van je pensioenregeling

Pensioensupport aan het werk Zodra je een mooie pensioenregeling voor je bedrijf hebt, heb je er als werkgever weer een taak bij: het beheren van die pensioenregeling.

Dat kan nog een hoop werk geven en ook nogal eens “gedoe” en frustratie. Wijzigingen in de persoonlijke situatie van medewerkers, administratie, facturen, mutaties en vragen van medewerkers over pensioen leiden vaak tot een hoop uitzoekwerk. Zelfs een aparte afdeling HR of personeelszaken kost het eigenlijk altijd wel meer werk dan je zou willen.

Met PensioenSupport draag je het contractmanagement aan ons over.

Onze medewerkers van PensioenSupport hebben niet alleen de kennis, ervaring en gespecialiseerde software om je pensioenregeling goed te beheren, ze vinden het ook leuk om te doen. Tegen die kunde en gedrevenheid maakt “gedoe” geen schijn van kans.

Wat je ons laat doen en wat je zelf doet bepaal je zelf. Je kiest alleen de modules waar je bedrijf ook echt wat aan heeft.

Klik om te zien wat onze klanten hier van vinden

  • Het fundament: PensioenSupport basisabonnement

    Wij houden je pensioenregeling voor je in de gaten

    We voeren de gegevens van je pensioenregeling in onze systemen in. Vervolgens houden we relevante pensioenontwikkelingen in de gaten. Dat gaat om ontwikkelingen bij je pensioenuitvoerder, veranderende wetgeving, fiscale zaken en algemene maatschappelijke ontwikkelingen.

    Doordat we je regeling in ons systeem hebben zitten, kunnen we snel beoordelen of een dergelijke ontwikkeling relevant voor je is. Als dat zo is, informeren we je daar over (en misschien net zo belangrijk: als dat niet zo is laten we je met rust). Zo dragen we er zorg voor dat je pensioenregeling up to date blijft en zo goed mogelijk blijft aansluiten op je doelen.

    Je pensioenuitvoerder stuurt ons regelmatig informatie over je regeling en de administratie daarvan. Die leggen we voor je vast. Als daar informatie tussen zit die belangrijk voor je kan zijn of die aanleiding geeft om actie te nemen, laten we dat weten. Als we fouten tegenkomen, melden we die ook. Je kunt ons dan de opdracht geven om daar iets aan te doen, of er zelf achteraan gaan. Als je de module “Administratie” hebt, voeren we de administratie voor je uit en lossen we eventuele problemen direct op.

  • Je eigen PensioenVan medewerkerswebsite

    De totale financiële positie van elke medewerker simpel en overzichtelijk in beeld

    Dat doen we met een website die op de naam van jouw bedrijf staat. Je medewerker logt daar op in en door de opzet van de website ontstaat moeiteloos begrip van haar of zijn pensioen (en de waarde daar van).

    Het PensioenVanWerkgever portaal geeft antwoorden en voorkomt vragen
    Medewerkers kunnen zelfstandig veel antwoorden op hun vragen vinden in hun PensioenVan portaal. Op twee manieren:

    • Het portaal biedt de werknemers een continu actueel overzicht van hun totale huidig inkomen en pensioeninkomen in netto bedragen per maand. Dat scheelt al heel veel vragen.

    Klik voor voorbeeld van het financieel overzicht scherm

    • Het portaal bevat uitgebreide en simpel beschreven antwoorden op vragen en korte handleidingen. Alles is zo beschreven dat medewerkers veel voorkomende zaken zelf op kunnen lossen.

    Klik voor voorbeeld van de kennisbibliotheek

    De module MedewerkerSupport sluit naadloos op PensioenVan aan en is er voor de pensioenzaken die je niet met een website kunt regelen. Daarover vindt je hieronder meer uitleg.

    De PensioenVan website van je bedrijf is ook de basis voor alle pensioencommunicatie voor medewerkers. Lees daarover meer in onze uitleg over hoe wij met PensioenCommunicatie waarde voor je bedrijf creëren.

    klik en regel simpel een persoonlijke demonstratie

  • MedewerkerSupport

    Helpdesk voor de pensioenvragen van je medewerkers

    Met MedewerkerSupport geef je je medewerkers rechtstreeks toegang tot onze pensioen helpdesk. Ze kunnen ons bellen of mailen met hun vraag en wij helpen ze verder.

    Het gaat daarbij dan om zogenaamde “enkelvoudige vragen” over een specifiek onderdeel van hun pensioen. Bijvoorbeeld hoe hoog het pensioen wordt, wanneer ze kunnen pensioneren, waardeoverdrachten, wat ze moeten doen nu er een kind is geboren of er een echtscheiding speelt.

    We houden de kosten voor je in de hand
    Als onze hulp meer dan ongeveer een half uur tijd gaat kosten, vragen we eerst je toestemming om die tijd te gaan besteden.

    Meer integrale hulp, zoals pensioenplanning, on-boarding, voorbereiding op pensioneren vraagt al snel een uur of meer tijd. Ook dat doen we maar dat valt niet onder MedewerkerSupport. Voor dit soort medewerkerscommunicatie varieert de behoefte en situatie sterk per werkgever en daarom maken we daar maatwerkafspraken voor.

    De combinatie met PensioenVan brengt stevige voordelen

    Je PensioenVan website maakt deze module een stuk efficiënter (en dus voordeliger) op twee manieren.

    • Ten eerste zullen medewerkers minder MedewerkerSupport nodig hebben. Op PensioenVan vinden ze al heel veel antwoorden op hun vragen. Lees daarover hierboven meer.
    • Ten tweede kunnen we je medewerkers efficiënter helpen als ze toch contact met ons opnemen. De hele pensioenregeling en individuele situatie wordt al “panklaar” door PensioenVan aangereikt aan onze adviseur. Je medewerker en onze adviseur zijn dus minder tijd kwijt met het in kaart brengen van de situatie waar de vraag betrekking op heeft.

    PensioenVan is geen voorwaarde voor MedewerkerSupport, maar maakt MedewerkerSupport wel voordeliger en effectiever.

  • WerkgeverSupport

    Ondersteuning voor wie verantwoordelijk is voor jullie pensioenregeling

    Soms loop je als werkgever tegen pensioenzaken aan waar je niet zelf uitkomt of die je te veel tijd kosten. Met WerkgeverSupport staat ons team voor je paraat om je dan te helpen. Afhankelijk van de vraag en situatie zoeken we de pensioenadviseur die het best kan helpen de zaak op te lossen.

    Het kan voorkomen dat je als werkgever niet direct in de gaten hebt dat het verstandig zou zijn ergens actie op te nemen.
    Daar hebben we twee “beveiligingen” tegen.

    • Door het PensioenSupport abonnement, houden we sowieso je regeling al in de gaten. Daar kun je hierboven meer over lezen.
    • Periodiek, meestal jaarlijks, komen we naar je toe voor een pensioenupdate.
      We checken dan de belangrijke onderdelen van je regeling. Wat we daarbij tegenkomen en dingen die ons opvallen tijdens het beheer van jullie regeling bespreken we in een persoonlijk gesprek. Als we suggesties voor verbeteringen hebben delen we die. Daarnaast nemen we de pensioenontwikkelingen waar je bedrijf mee te maken kan krijgen op een heldere manier door en lichten we je in over relevante ontwikkelingen bij de uitvoerder van de pensioenregeling.

    Zo kun je gerust zijn dat je je pensioenregeling onder controle houdt.

  • Administratie

    Een pensioen zonder problemen begint bij het managen van de bron: de foutloze uitwisseling van gegevens

    Heel simpel, de administratie moet gewoon kloppen. Denk aan dingen als af- en aanmelden van medewerkers, salarisaanpassingen, in- en uitdiensttredingen, waardeoverdrachten en pensioneren.

    Dat kun je natuurlijk zelf doen. Maar er zijn twee alternatieven die je veel tijd, geld en gedoe kunnen besparen:

    • Je kunt je pensioenadministratie aan ons uitbesteden.

    We voeren dan de administratieve zaken met betrekking tot je pensioenregeling(en) uit.  Zoals het vastleggen en muteren van deelnemersgegevens, en de financiën rondom de regeling zoals facturatie, betaling en eventuele rekening couranten. Dan heb je er verder geen omkijken naar en weet je dat alles goed geregeld is.

    • Je koppelt je loonadministratie met de pensioenadministratie van de pensioenuitvoerder.

    Tegenwoordig zijn de meeste loonadministraties  koppelbaar met de pensioenadministratie van de uitvoerder. Wij zorgen dat die koppeling op de juiste manier gemaakt wordt. Dan gaat de meeste pensioenadministratie al automatisch foutloos goed. En voor de lastige uitzonderingen staat ons PensioenSupport team voor je klaar.

    Lees meer

  • Administratieve audit

    Zeker weten dat je pensioenadministratie op orde is

    Administratieve fouten kunnen fikse problemen veroorzaken.

    Lees meer

    Bij een administratieve audit controleren we of alle pensioenzaken juist geadministreerd zijn. Niet alleen in jullie administratie, maar ook bij de pensioenuitvoerder. Fouten die we vinden lossen we meteen op.

    Daarnaast lopen we de administratieve processen door. Zitten daar misschien stappen in die efficiënter kunnen, of zijn er stappen die het risico op fouten vergroten? Onze bevindingen noteren we in een helder verslag, samen met aanbevelingen als we verbetermogelijkheden zien.

    Zeker als je de pensioenadministratie zelf uitvoert, is de administratieve audit een geruststellende extra check.

  • Juridische audit

    De juridische audit controleert de juridische aspecten van je pensioenregeling

    Wij noemen het “incongruënte pensioenhuizen”, en we vinden ze helaas te vaak. We gebruiken die omschrijving als we een werkgever aantreffen waarbij de verschillende documenten waar pensioen is geregeld niet (meer) met elkaar kloppen. Dat is een garantie voor problemen in de verloning, premieafdrachten, pensioenrechten van medewerkers en geeft juridische complicaties.

    Bij een audit controleren we alle pensioeninformatie uit alle bronnen. Denk niet alleen aan wetgeving, arbeidsovereenkomst, pensioenovereenkomst en pensioenreglement maar ook de loon- en pensioenadministratie. We kijken of alles goed op elkaar aansluit, klopt en wettelijk gezien ook mag. De resultaten van de audit rapporteren we in een helder richtinggevend verslag met actielijst.

    Lees meer

    Als het pensioenhuis eenmaal solide staat, voorkomt dat veel problemen. Daarna kunnen we volstaan met een beperkte periode check.

We vertalen technisch “pensioens” naar gewoon Nederlands

Pensioenjargon kan een bron van verwarring zijn. De pensioenregeling is beschreven in complexe juridische documenten. Vind daar maar eens snel antwoorden in voor vragen die je hebt. Dat is zelfs voor pensioenprofessionals vaak een uitdaging. Wij vertalen het jargon en spreken en schrijven Nederlands (of Engels als je wilt), geen “pensioens”.

Naar probleemloos pensioenbeheer

Kies de modules die bij je passen en laat het pensioenmanagement over aan ons gespecialiseerd PensioenSupport team. Wij zorgen voor probleemloos beheer van de pensioenregeling en dat maakt tijd en aandacht vrij voor belangrijkere dingen.

Als je hier meer over wilt weten: neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Contactgegevens

Wat onze klanten van ons vinden


Klantervaringen





Onze contactgegevens

Contactgegevens

Edmond Halley B.V.

Computerweg 11 3542 DP Utrecht

T: 030-251 9881
E: advies@edmondhalley.nl

Navigatie

Home
Klantcases
Ontmoet het team
Update blogs/artikelen
Publicaties aanvragen
Contact

Diensten

PensioenAdvies en actuariaat
PensioenCommunicatie
PensioenSupport

Update blogs/artikelen
Op update blogs abonneren
Publicaties aanvragen

Zakelijk

Algemene voorwaarden
Tarieven
Beloningsbeleid

Dienstverleningsdocumenten:
Pensioenvraag
Vermogen opbouwen
Risico’s afdekken

© Copyright Edmond Halley | Kwaaijongens, rebels in oplossingen
  • Klachtenprocedure advisering
  • Klachtenprocedure opleiden
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy policy
  • Privacy statement
  • Cookie verklaring
Scroll naar bovenzijde
PensioenVan kennisbibliotheek

De antwoorden zijn gepersonaliseerd. Bijvoorbeeld in vragen naar bedragen, wordt het daadwerkelijk voor de specifieke medewerker geldende bedrag getoond in het antwoord.

Omdat in dit voorbeeld de werkgever de regeling bij Aegon heeft lopen, wordt de medewerker in het antwoord op zijn vraag over zijn echtscheiding direct naar het pensioenportaal van Aegon doorgeleid. Zo maak je het medewerkers heel gemakkelijk om zelf hun pensioenzaken simpel en snel te regelen.

Naast de standaardvragen kunnen we op maat vragen en antwoorden toevoegen die specifiek voor je bedrijf zijn.

 

PensioenVan kennisbibliotheek screenshot

Overzichtspagina voor financieel overzicht

De medewerker kan doorklikken om de onderdelen van zijn financiën in detail te bekijken.

 

(De man in dit voorbeeld is gescheiden en heeft geen kinderen)

Voor- en nadelen van groepspresentaties

Voordelen van een groepspresentatie

  • – Veel mensen tegelijk dus in die zin efficiënt
  • – Lage kosten per deelnemer
  • – Je voldoet aan een groot deel van je wettelijke pensioencommunicatie verplichtingen
  • – Het geeft het signaal af dat het onderwerp belangrijk is
  • – Mits juist opgebouwd, kun je een positieve houding ten opzichte van pensioen bevorderen

Nadelen van een groepspresentatie

  • – Mensen nemen maar heel weinig informatie op vanuit een presentatie
  • – Interactie is beperkt mogelijk, mensen blijven vaak met vragen over hun eigen situatie zitten
  • – Voor de medewerkers weinig flexibel. Ze hebben maar één of enkele momenten waarop ze een presentatie kunnen bijwonen
  • – Geen vertaling naar het persoonlijke leven van de medewerkers. Daardoor is het effect op de waardering van het pensioen beperkt

De pensioenaudit controleert vijf hoofdgebieden

Congruëntie van informatie: sluiten het pensioenreglement, de pensioenovereenkomst, de arbeidsvoorwaarden en fiscale en juridische wetgeving en de communicatie daarover op elkaar aan? Klopt het, wat aan medewerkers over hun pensioen wordt verteld?

Zijn de gegevens in de pensioenadministratie bij pensioenfonds of verzekeraar hetzelfde als de gegevens in de loonadministratie?

Is bij de medewerkers bekend wat hun eigen verantwoordelijkheden zijn? Bijvoorbeeld bij verlof, echtscheiding of ziekte? Wordt er ook naar gehandeld?

Worden de verschillende pensioenbegrippen op de juiste manier door personeelszaken geïnterpreteerd, zodat de juiste gegevens worden gebruikt. Klopt bijvoorbeeld de interpretatie van de beschrijving van het pensioengevend loon?

Zijn de interne processen zo ingericht dat informatie en mutaties op het juiste moment, op de juiste plaats op de juiste manier worden verwerkt?

Het auditrapport bevat vier actiegebieden

Het pensioenfonds of pensioenverzekeraar kan dingen moeten aanpassen.

Fouten in gegevens kunnen moeten worden verbeterd.

De inrichting van de processen kan worden verbeterd.

De inhoud van medewerkersinformatie kan verbeterd worden.

Probleemloze administratie

Bijna alle loonadministratie systemen kun je koppelen met de pensioenadministratie van bijna alle pensioenfondsen en verzekeraars. Als je dat doet, geeft je loonadministratie vanzelf de personeelsmutaties door aan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar en andersom. Foutloos, direct, zonder dat je er tijd aan hoeft te besteden en vooral, zonder gedoe.

We kennen de meeste loonadministraties en de systemen van de meeste pensioenfondsen en verzekeraars. We zorgen voor jullie koppeling en we leggen uit hoe het allemaal werkt in jullie specifieke situatie. Zo krijg je een pensioenadministratie op maat die bijna volledig vanzelf en foutloos verloopt.

Dan houd je alleen nog de bijzondere situaties over die niet vaak voorkomen en waar mensenwerk bij komt kijken. Voor die gevallen staat ons PensioenSupport team voor je klaar. Voor jou is een bepaalde pensioensituatie misschien zeldzaam en lastig, maar het zijn juist die situaties waar ons PensioenSupport team voortdurend mee bezig is. En mocht er dan toch nog iets fout zijn gegaan, dan zorgen wij dat het opgelost wordt.

De vijf meest voorkomende fouten
Mark Jordens

Mark Jordens – Innovatiemanager