Pensioenakkoord
Het pensioenakkoord bevat de grootste wijziging in het Nederlands pensioenstelsel ooit. De wijzigingen zijn hard nodig om ons pensioenstelsel betaalbaar en eerlijk te houden. De uitgangspunten staan vast, maar de details bepalen hoe de wijzigingen specifiek voor je bedrijf en je werknemers uitpakken. De onderhandelingen daar over zijn daarom van groot belang voor je bedrijf en de werknemers.
Hieronder vind je onze artikelen over het pensioenakkoord. En mocht je vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag.
Hoe voorkom je onnodige pensioen kosten door het pensioenakkoord?
/in Edmond Halley blog, Geen categorie, Pensioenakkoord, Werkgever /door Jeroen TuijpHet pensioenakkoord bevat een gunstige overgangsregeling voor werkgevers die op 31 december 2021 een beschikbare premieregeling met een staffel hebben. Daarmee kunnen bepaalde kosten die door het pensioenakkoord ontstaan verlaagd worden. Bepaalde werkgevers die hun middelloon regeling omzetten naar een beschikbare premieregeling komen daar ook voor in aanmerking. Het wijzigen van de pensioenregeling kost tijd. Daarom moeten werkgevers die onnodige kosten willen voorkomen nu al actie nemen.
Pensioenakkoord invoering tijdlijn
/in Edmond Halley blog, Ondernemingsraad, Pensioenakkoord, Werkgever /door Jeroen TuijpUiterlijk op 1 januari 2026 moet de pensioenregeling van je bedrijf zijn aangepast aan de regels van het nieuwe pensioenstelsel. Het maakt daarbij niet uit of jullie pensioenregeling bij een pensioenfonds, een verzekeraar, een PPI of een andere uitvoerder loopt. De wet waarin de details komen te staan moet nog gemaakt worden en gaat 1 januari 2022 gelden. Maar het kan voordelig zijn om nu alvast actie te nemen. Lees hier meer.
De inhoud en tijdlijnen daarvoor, zijn voor regelingen die bij een pensioenfonds zijn ondergebracht anders dan bij beschikbare premieregelingen. Beide tijdlijnen vind je in de heldere schema’s in dit artikel.
Pensioenakkoord handreiking verlaagt kosten stelselwijziging voor beschikbare premieregelingen
/in Edmond Halley blog, Ondernemingsraad, Pensioenakkoord, Werkgever /door Jeroen TuijpHet pensioenakkoord regelt voor beschikbare premieregelingen een nieuwe manier voor de vaststelling van de premie. In plaats van een premie die verplicht oploopt met de leeftijd van de werknemer, wordt een gelijkblijvende premie verplicht. Veel mensen die nu in een bestaande beschikbare regeling zitten gaan er dan op achteruit, soms fors. Werkgevers zouden dit moeten compenseren. Dat zou voor veel werkgevers leiden tot zeer hoge uitgaven. In de aanvulling op het pensioenakkoord van 12 juni 2020 bevindt zich daarvoor nu een handreiking. Mensen die nu al in een regeling met oplopende premies zitten, mogen daar in blijven. Alleen voor nieuwe deelnemers in een pensioenregeling geldt de verplichte vlakke premie. Dit voorkomt dat bedrijven grote compensaties moeten betalen.
De aanvulling op het Pensioenakkoord bevat nog meer verduidelijkingen en oplossingen. Lees daarover meer in dit artikel.
Kosten pensioenakkoord beperken
/in Edmond Halley blog, Ondernemingsraad, Pensioenakkoord, Werkgever /door Jeroen TuijpHet pensioenakkoord gaat bedrijven met een beschikbare premie regeling geld kosten. Hoe veel dat wordt hangt af van de uiteindelijke uitwerking van het akkoord en de specifieke situatie van het bedrijf. Maar er is nog een belangrijke factor: hoe creatief zijn werkgever en ondernemingsraad. Want met creativiteit en in overleg is er veel mogelijk. In dit artikel geven we alvast vijf mogelijkheden. Maar eigenlijk is er maar één die écht goed werkt.