Ondernemingsraad leden kunnen te aardig zijn

We komen het vaak tegen: leden van de ondernemingsraad die “het” graag goed willen doen en aardig willen zijn. Daar is niks mis mee natuurlijk. Tenminste: als dat niet doorslaat naar toegeeflijk “niet al te veel zeuren of lastig doen”. Want dat kan werknemers die op de OR vertrouwen veel geld kosten.

Pensioen is een conflict zonder messen

Wij begeleiden ondernemingsraden in pensioenzaken. Het gaat dan vaak om veel geld en stevige belangen. Daarbij geldt simpelweg dat hoe minder de werkgever uitgeeft aan pensioen, hoe lager dit “uitgesteld salaris” van de medewerkers wordt, of hoe groter hun risico’s.

Dat vormt dus automatisch in de basis een conflict. We bedoelen daarmee niet een “mes op de tafel” situatie en we bedoelen ook niet dat er geen belangrijke gezamenlijke belangen zijn. Maar geld is nu eenmaal schaars. Dat dwingt tot afwegingen en keuzes. Verschillende belanghebbenden wegen belangen anders af , als ze het helemaal zelf voor het zeggen hebben.

De wet geeft de ondernemingsraad een rol in dat conflict

De wet plaatst in dat conflict de ondernemingsraad in de positie om vooral de belangen van de medewerkers te beschermen. Zo vormt ze een contra-gewicht tegen de werkgever die de belangen die in het spel zijn anders kan waarderen. Op die manier worden ieders belangen evenwichtig behartigd en kunnen ze in overleg worden uitgeruild, of liever nog: verenigd.

OR-leden die zich met de beste bedoelingen al te meewerkend opstellen, omdat ze “niet moeilijk” willen doen, aardig willen zijn, of zelfs misschien bezorgd zijn over hun positie in het bedrijf, verstoren die balans. Dat kan leiden tot echt en onnodig financieel nadeel voor hun achterban.

Het is de aard van pensioen en de rol die de wet aan de ondernemingsraad geeft, die de ondernemingsraad in deze conflictrol plaatst. De leden creëren het conflict rondom pensioen niet. In tegendeel, de wet plaatst de ondernemingsraad juist in het conflict om het te helpen oplossen. Leden die dat reëel en stevig doen, doen dus niet “onaardig” of “moeilijk”, ze werken juist aan de oplossing.

Als je niet aardig wilt zijn, word je het toch

Alleen als je je als lid van de ondernemingsraad niet bezwaard voelt om “moeilijk” te doen, kun je bijdragen aan een voor iedereen evenwichtige pensioenregeling. Streef er niet naar om aardig gevonden te worden, streef er naar effectief je rol te vervullen. Dat levert niet alleen een evenwichtige pensioenregeling op, maar als “aardig” neveneffect ook nog het respect van achterban én de werkgever.

Kunnen we je helpen?

Speelt er een pensioenvraag in jouw organisatie, of verwacht je dat die gaat spelen? Misschien kunnen we je helpen. Bel gewoon even, dan overleggen we. Of, als je eerst meer over onze aanpak wilt lezen, ga dan naar onze pagina over de manier waarop wij ondernemingsraden adviseren.

Wim - Senior Consultant

Wim Hoogendoorn
Senior Consultant