Het wordt steeds duidelijker dat de traditionele manier van communiceren over pensioen met presentaties, nieuwsbrieven en krantjes vrij slecht werkt. Mensen waarderen hun pensioenregeling nauwelijks en doordat ze de gevolgen van keuzes niet echt begrijpen, gebruiken ze hun keuzemogelijkheden niet. Dat kan heel nadelig voor ze uitpakken.
Ook voor werkgevers is dit een slechte zaak. Hoe mooi de pensioenregeling ook is, de waardering voor arbeidsvoorwaarden en de werkgever die de arbeidsvoorwaarden aanbiedt gaat er met de traditionele communicatiemethoden niet op vooruit. Gelukkig kan het ook anders.
Hieronder vind je onze artikelen over pensioencommunicatie. En mocht je vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag.
Maak communicatie een integraal onderdeel van het pensioen en het overgangsproces
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. Bedrijven die verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds hebben het relatief makkelijk. Ze kunnen zich voornamelijk richten op de communicatie. Voor alle andere bedrijven is er werk aan de winkel.
Veel werkgevers zien op tegen dit proces. Ze stellen het daarom uit. Maar uitstel is niet verstandig. Gelukkig verloopt de omzetting snel en probleemloos als je de tips uit onze praktijk toepast. Deze tips zijn ook nuttig als je al begonnen bent met de overgang. In dit artikel de vierde Krachtige tip van vijf: Maak communicatie een integraal onderdeel van het pensioen en het overgangsproces.
Waarom verdiepen mensen zich niet in hun pensioen?
De overheid, pensioenuitvoerders en adviseurs informeren al jaren mensen over hun pensioen.
En wat gebeurt er? We haken af omdat we het als te moeilijk ervaren. Beloven dat het eigenlijk simpel is wordt niet geloofd. Het sluit niet aan bij de al opgedane ervaring met pensioen. Het lijkt een betonnen muur waar je niet doorheen kunt komen. Toch is het mogelijk om mensen te activeren en zich in hun pensioen te laten verdiepen.
Keuzebegeleiding bij pensioen
Veel werkgevers zien geen rol voor zichzelf bij het onderwerp “keuzebegeleiding bij pensioen” en laten daar rendement liggen.
De nieuwe pensioenwet brengt voor pensioenuitvoerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars de verplichting tot keuzebegeleiding mee. Nou kun je tot de conclusie komen dat je je daar als werkgever dus niet mee hoeft te bemoeien. Maar het is verstandig om dat wél te doen. Want zo kun je tegelijkertijd een risico voorkomen en waarde creëren.